Bezlepková dieta

11.11.2013 13:28

BEZLEPKOVÁ DIETA

Není dieta jako dieta. Ta bezlepková se nedrží kvůli štíhlé linii, Tu musí dodržovat lidé trpící tzv. celiakií a alergií na lepek.

Celiakie ( nesnášenlivost lepku) je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva. Osoby trpící celiakií, celiatici, by se měli vyhýbat potravinám obsahujícím lepek. Konzumuje-li celiatik potraviny s lepkem, pak dochází k zánětu a poškození sliznice tenkého střeva. Toto onemocnění je nevyléčitelné, avšak při dodržování bezlepkové diety zmizí všechny jeho příznaky. Některým celiatikům vadí i sebemenší stopy lepku, někteří nejsou tak citliví.

Příznaky celiakie : vleklé průjmy, nevolnost, nechutenství, únava a ztráta hmotnosti, u dětí pak poruchy růstu, rozmrzelost, vypouklé bříško. Dalšími příznaky celiakie může být bolest břicha, zácpa, anémie, řídnutí kostí a bolesti kloubů. Někteří celiatici však mají jen slabé příznaky. Většina lidí trpící celiakií o tom neví, udává se, že v České republice je cca 85 – 90 % nediagnostikovaných celiaků!!!!

Alergie na lepek není totéž co celiakie. Nedochází k poškození sliznice tenkého střeva,  lepek vyvolává imunologickou reakci. Mezi příznaky alergie na lepek patří křeče v břiše, nadýmání, nevolnost a průjem po požití potravin, které obsahovaly lepek. I dieta je rozdílná, některým alergikům na lepek nevadí malé množství lepku a tolerují například i obilninu kamut či oves.  Bezlepkové potraviny jsou vhodné pro alergiky na lepek, ale někteří alergici na lepek mohou konzumovat i potraviny, které celiatikům vadí.

Lepek  = označení pro dvě bílkoviny obsažené v zrnech některých obilnin. Lepek obsahuje pšenice a její odrůdy (špalda, durum), žito, ječmen, triticale (žitovec). Oves neobsahuje přímo lepek, ale tzv. avenin, který je pro některé celiatiky také nevhodný. Proto se v bezlepkových potravinách nepoužívá.

ORGANICO – BIO neustále rozšiřuje sortiment bezlepkových potravin, zatím nabízíme těstoviny, musli, směs na palačinky, směs na bramboráčky, směs na tmavý chléb, směs na kynuté knedlíky, římské lívanečky a placičky, bezlepkovou mouku , sušenky, pohankové plátky, piškoty, apod.

A jen pro informaci – už několikrát jsme se setkali se zákazníky celiaky, kteří dostatečně nečtou složení potravin a např.rýži berou bez rozmyslu. Jsou informováni, že rýže je bezlepková. Ano, rýže je přirozeně bezlepková potravina, ale pozor !,i přirozeně bezlepková potravina může být kontaminována lepkem (například je balena na stejném stroji jako pšenice)!! Pak výrobce zákazníka upozorní větou typu: „Může obsahovat stopy lepku“. Abyste měli jistotu, že je ta či ona rýže opravdu bez lepku, musí být označena větou : Tato potravina je přirozeně bezlepková a nepřišla do styku s lepkem .